امروزه با توجه به پیشرفت کارهای ساختمانی و انجام آن با سرعت بالا و با استفاده از قطعات پیش ساخته و ماشین‎ آلات ساختمانی غول آسا، باعث شده تا جهت جبران خسارت‏ های غیر قابل پیش ‏بینی، به حمایت بیمه ‎ای نیاز شود. چنانچه پیمانکاری بدون پوشش بیمه‎ ای دست به اجرای یک پروژه عظیم ساختمانی بزند؛ با وقوع اولین خسارت برای کارهای اجرا شده، توان جبران آن را نخواهد داشت. چرا که با توجه به قیمت ارائه شده برای برنده شدن در مناقصه که معمولاً با حداقل سود همراه است، ذخیره‎ای به این منظور نمی‏ توان نگهداری نمود. بیمه تمام خطر پیمانکاران دانا اصولاً برای یک پروژه ساختمانی که اجرای آن طی قراردادی بین کارفرما و پیمانکار بسته شده است، صادر می ‎شود و خسارات احتمالی از زمان شروع کار تا زمان تحویل دائم آن به کارفرما را تحت پوشش قرار می‎ دهد.

موضوع بیمهنامه مهندسی تمام خطر پیمانکاران، مقاطعه کاری یا ساختمانی دانا

موضوع بیمه‎ نامه مهندسی تمام خطر پیمانکاران، مقاطعه کاری یا ساختمانی دانا عبارتند از:

  1. انواع ساختمان با کاربری‎ های مختلف مثل مسکونی، اداری، تجاری، پزشکی، آموزشی و ورزشی.
  2. ساختمان کارخانجات و سیلوها که ممکن است بخش عمده‎ای از عملیات، مربوط به نصب تجهیزات و ماشین‎ آلات باشد.
  3. خطوط و ایستگاه‎ های راه آهن و باند و ترمینال فرودگاه‎ ها
  4. انواع موج شکن‎ ها و آب شکن در داخل دریا
  5. پل‎ها، سدها، تونل‌ها، سیستم‎ های آبیاری و زهکشی و خطوط انتقال آب (با لوله‎ های سیمانی)، کانال‌ها و بندرگاه‎ ها

موارد تحت پوشش بیمهنامه مهندسی تمام خطر پیمانکاران، مقاطعه کاری یا ساختمانی دانا

موارد تحت پوشش بیمه‎ نامه مهندسی تمام خطر پیمانکاران، مقاطعه کاری یا ساختمانی دانا عبارتند از:

  1. مبلغ قرارداد: منظور از مبلغ قرارداد، مبلغی است که برای اجرای کلیه عملیاتی توسط پیمانکار اصلی یا پیمانکاران فرعی (با توجه به مفاد قرارداد ساختمانی) هزینه می‎ شود. این عملیات شامل اجرای کارهای مقدماتی در محل پروژه از قبیل خاك برداری، کار تسطیح و تراز برداری، اجرای کارهای موقتی مثل راه‏ ها یا تونل‎ های انحرافی و سدهای حفاظتی، استفاده ازکلیه مصالحی که در محل اجرای پروژه گردآمده شده و باید در ساخت بنا به کار روند می‎ شود.
  2. مصالح یا اقلام تهیه شده توسط كارفرما: منظور از مصالح یا اقلام تهیه شده توسط كارفرما، تمام یا قسمتی از سرمایه مصالح است که در مبلغ قرارداد لحاظ نشده باشد و کارفرما آن‎ها را تهیه نماید.
  3. لوازم و تجهیزات ساختمانی: منظور از لوازم و تجهیزات ساختمانی ابزار کار پیمانکاران مجری از قبیل لوازم قالب‎ بندی، بچینگ، میکسر، کمپرسورها، اتاقک‎ های موقت و … می‎باشد که پس از اتمام کار به محل دیگری منتقل خواهند شد.
  4. ماشین‎آلات ساختمانی یا نصب: منظور از ماشین‎آلات ساختمانی یا نصب، ماشین‎آلات خاك‎برداری، جرثقیل‎ ها و امثال آن‎ها و کلیه وسائل نقلیه کارگاهی است که مجاز به تردد در جاده‎ های عمومی نبوده و صرفا در محل اجرای پروژه استفاده می‎ شوند. باید توجه داشت که ارزش ماشین‎آلات نباید بیش از 10 درصد مبلغ پیمان باشد و حق بیمه آن به صورت جداگانه محاسبه می‎ گردد.
  5. تعدیل: در پروژهای طولانی مدت، ارزش کالا و دستمزد بدلیل وجود تورم افزایش خواهد یافت ولی مبلغ مورد بیمه‎ نامه ثابت خواهد ماند از این‎رو برای اینکه خسارات وارده بر مبنای ارزش روزِ مورد خسارت دیده پرداخت گردد، مبلغی بین 10 تا 30 درصد مبلغ پیمان می بایست به عنوان تعدیل درنظر گرفته شود.
  6. اموال مجاور: منظور از اموال مجاور، اموال متعلق یا در اختیار کارفرما و یا سایر پیمانکاران است که در مجاورت پروژه قرار داشته و مربوط به پیمان پروژه مورد بیمه نمی‎ باشد.
  7. هزینه‎ های مربوط به جمع آوری ضایعات: منظور از هزینه‎ های مربوط به جمع آوری ضایعات، هزینه‎ های پاکسازی محل اجرای پروژه از ضایعاتی است که بر اثر وقوع یک خسارتِ قابل جبرانِ تحت پوشش بیمه‎ نامه تمام خطر پیمانکاران بوجود آمده باشد.
  8. مسئولیت مدنی در قبال اشخاص ثالث: منظور از مسئولیت مدنی در قبال اشخاص ثالث، مسئولیت قانونی ناشی از خسارات مادی و صدمات جسمانی وارد به اشخاص ثالث که در نتیجه انجام کارهای پیمانکاری در محدوده اجرای عملیات ساختمانی یا در مجاورت آن بوقوع بپیوندد. قابل ذکر آنکه اشخاص ثالث اشخاصی هستند که هیچگونه ارتباطی با عملیات ساختمانی ندارند. کارمندان و کارگزاران بیمه‎ گزار که در ارتباط با پروژه ساختمان باشند، اشخاص ثالث تلقی نشده و بیمه‎ گر غرامت ادعا شده از جانب آنان را جبران نخواهد کرد.

مدت بیمهنامه مهندسی تمام خطر پیمانکاران، مقاطعه کاری یا ساختمانی دانا

معمولاً پوشش بیـمه‏ نامه مهندسی تمام خطر پیمانکاران، مقاطعه کاری یا ساختمانی دانا، با آغاز کار یا پس از تخلیه اقلام مندرج در جدول مشـخصات بیمه نامه در محل اجـرای پروژه شروع شده و در زمان تحویل یا بهره ‎برداری از بنای تکمیل شده و یا هر بخش تکمیل شده آن، تمام می‎ شود. در برخی موارد بیمه‎ گزار علاوه بر انبارداری در میانه کار که تحت پوشش می‎ باشد، درخواست پیش انبارداری نیز می‎ نماید که دوره آن معمولاً 4 ماه است.

خطرات تحت پوشش بیمهنامه مهندسی تمام خطر پیمانکاران، مقاطعه کاری یا ساختمانی دانا

خطرات تحت پوشش بیمه‎ نامه مهندسی تمام خطر پیمانکاران، مقاطعه کاری یا ساختمانی دانا عبارتند از:

  1. آتش سوزی، صاعقه، انفجار، خودسوزی، زلزله، زلزله دریایی، آتشفشان
  2. خسارت‎ های ناشی از کاربرد آب یا سایر اقدامات به منظور اطفای حریق
  3. سیل، طغیان آب، نشست زمین، لغزش زمین، ریزش کوه و صخره‎ ها
  4. تگرگ، یخ زدگی، طوفان، گردباد، تند باد، آب گرفتگی
  5. خسارت‎ های هنگام تمیز کردن یا تعمیر کردن
  6. اموال مجاور (در صورت خرید پوشش)
  7. برداشت ضایعات (در صورت خرید پوشش)
  8. خسارت های وارد به ابزار، لوازم و تجهیزات ساختمانی یا نصب
  9. خسارت‎ های جانی یا مالی وارد به اشخاص ثالث
  10. مسئولیت بیمه ‎گزار طی دوره نگهداری (در صورت خرید پوشش)
  11. خسارت‎ های وارد به سازه ساخته شده یا اقلام نصب شده
  12. خسارت‎ های وارد به مصالح یا اقلام دپو یا انبار شده
  13. خسارت‎ های وارد به ماشین آلات (در صورت خرید پوشش)
  14.  باران، برف، بهمن، نشت یا نفوذ آب
  15. تصادم، سقوط اشیاء، واژگونی
  16. خرابکاری غیر گروهی
  17. اتصال کوتاه، نوسان برق، قطع آب، برق، گاز یا هر سوخت دیگر
  18. دزدی ساده، سرقت با شکستن حرز
  19. اجرای ناصحیح کار، عدم مهارت، سهل انگاری

استثنائات بیمه نامه مهندسی تمام خطر پیمانکاران، مقاطعه کاری یا ساختمانی دانا

استثنائات بیمه‎ نامه مهندسی تمام خطر پیمانکاران، مقاطعه کاری یا ساختمانی دانا عبارتند از:

  1. زیان یا خسارت ناشی از جنگ یا عملیات شبه جنگی، اعتصاب، بلوا، اغتشاش، تعطیل نمودن کار، مصادره بنا به دستور هر مقام دولتی
  2. از بین رفتن یا خسارت ناشی از عمل عمدی یا سهل انگاری عمدی بیمه‎ گزار یا نمایندگان وی
  3. از بین رفتن یا خسارت ناشی از واکنش‎ های هسته ‎ای، تشعشعات هسته‎ای یا آلودگی‎ های رادیواکتیو
  4. خسارت‏ های غیرمستقیم از هر نوع و یا به هر صورت از قبیل: جرائم قراردادی، خسارت‎ های ناشی از تاخیر در انجام کار، از دست دادن قرارداد.
  5. زیان یا خسارت ناشی از عیوب مکانیکی و یا الکتریکی و یا اختلال در کار ماشین آلات ساختمانی و لوازم و تجهیزات ساختمانی
  6. از بین رفتن یا خسارت ناشی از اشتباه در طراحی
  7. هزینه تعویض، تعمیر یا رفع هرگونه نواقصی که در کارهای مورد مقاطعه به دلیل استفاده از مصالح معیوب یا ناکافی بوجود می‏ آید.

نکته: اگر پروژه به هر دلیل متوقف گردد، پوشش بیمه‏ ای بطور خودکار متوقف خواهد شد. دراین حالت درصورت تمایل بیمه‎ گزار به اخذ پوشش بیمه ‏ای برای خطرات مورد نظر در زمان توقف،با صدور الحاقیه توقف و اخذ حق بیمه اضافی، پروژه تا مدت معینی (حداکثر برای مدت 4 ماه) تحت پوشش خواهد بود و پس از آن با صدور الحاقیه دیگری مجدداً ادامه پوشش بیمه‎ ای تمام خطر برقرار خواهد شد. بدیهی است که در الحاقیه دوم باید تاریخ انقضای پوشش دوره احداث و مدت دوره نگهداری به میزان زمان توقف پروژه اضافه گردد.

نتیجهگیری:

امروزه با توجه به پیشرفت کارهای ساختمانی و انجام آن با سرعت بالا و با استفاده از قطعات پیش ساخته و ماشین آلات ساختمانی غول آسا، باعث شده تا جهت جبران خسارت‏ های غیر قابل پیش ‏بینی، به حمایت بیمه ‎ای نیاز شود. بیمه تمام خطر پیمانکاران دانا اصولاً برای یک پروژه ساختمانی که اجرای آن طی قراردادی بین کارفرما و پیمانکار بسته شده است، صادر می‎ شود و خسارات احتمالی از زمان شروع کار تا زمان تحویل دائم آن به کارفرما را تحت پوشش قرار می‎ دهد. موضوع این نوع بیمه نامه انواع ساختمان با کاربری‎های مختلف مثل مسکونی، اداری، تجاری، پزشکی، آموزشی و ورزشی، کارخانجات، سیلوها، ایستگاه ‎های راه آهن و باند و ترمینال فرودگاه‎ ها، انواع موج شکن‎ها، پل‎ها، سدها، تونل‌ها، سیستم‎ های آبیاری، کانال‌ها و بندرگاه‎ ها بوده و خسارت‎ هایی مانند آتش سوزی، صاعقه، انفجار، خودسوزی، زلزله، تگرگ، یخ زدگی، طوفان و … را تحت پوشش قرار می‎ دهد.

کلمات کلیدی: بیمه نامه مهندسی تمام خطر پیمانکاران، بیمه نامه مهندسی تمام خطر پیمانکاران، مقاطعه کاری یا ساختمانی، بیمه نامه مهندسی تمام خطر پیمانکاران دانا، بیمه دانا.