هر آنچه باید در مورد بیمه شخص ثالث خودرو بدانید – راهنمای جامع
بیمه شخص ثالث چیست؟ در زمان خریدن بیمه ثالث باید به چه نکاتی توجه کرد؟ آیا پرداخت قسطی بیمه ثالث بهصرفه است؟ تخفیفت بیمه شخص ثالث، استعلام رایگان قیمت بیمه ثالث و … کارشناسان شرکت آریا بیمه از باسابقهترین نمایندگان شرکت بیمه دانا، سؤالات شمارا پاسخ میدهد.
بیمه شخص ثالث چیست؟
كليه دارندگان وسايل نقليه مکلفاند وسايل نقليه خود را در قبال خسارت بدني و مالي كه در اثر حوادث وسايل نقليه مذكور به اشخاص ثالث وارد میشود نزد شركت بیمهای كه مجوز فعاليت در رشته بیمه شخص ثالث را از بيمه مركزي داشته باشد، بيمه كنند.
تعهدات بیمه شخص ثالث چه میزان باید باشد؟
حداقل مبلغ بيمه در بخش خسارت بدني معادل حداقل ريالي ديه يك مرد مسلمان در ماههای حرام، در بخش خسارت بدنی راننده مسبب حادثه حداقل به ميزان ديه مرد مسلمان در ماه غیر حرام و در بخش خسارت مالي معادل دو و نيم درصد (2.5%) تعهدات بدني است.
بیمهگذار میتواند براي جبران خسارتهای مالي بيش از حداقل مزبور، تعهد مالی بیشتری اخذ نماید.
تعهدات بیمه شخص ثالث در سال 97 چه میزان است؟
نرخ دیه کامل در ماههای غیر حرام از ابتدای سال 1397 مبلغ 231 میلیون تومان و در ماههای حرام 308 میلیون تومان تعیین گردیده و بیمهگذار میبایست در بخش خسارت بدنی مبلغ 308 میلیون تومان، در بخش خسارت بدنی راننده مسبب حادثه مبلغ 231 میلیون تومان و در بخش خسارت مالي حداقل به مبلغ 7 میلیون و 700 هزار تومان تعهدات اخذ نمایند.
آیا بیمه گذر نیاز به اخذ تعهدات بیشتر یا الحاقی افزایش تعهدات دارد؟
در رابطه با سقف تعهدات خسارت مالی با توجه بهاحتمال بروز خسارتهای سنگین بهخصوص در صورت تصادف با خودروهای گرانقیمت که تردد آنها افزایش چشمگیری نیز داشته، پوشش حداقلی ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رافع نیاز بیمهگذاران نخواهد بود و مقصر حادثه علاوه بر پرداخت مازاد این مبلغ که موجب مشکلات مالی برای آنها میگردد احتمالاً با زیاندیدگان دچار اختلافاتی منجمله تعیین مبلغ خسارت و مطالبه افت قیمت میشوند.
لازم به ذکر است که حق بیمه حداقل پوشش مالی با حداکثر پوشش مالی تفاوت چشمگیری نداشته.
با تغییر مبالغ دیه سال آتی بیمهگذاران میتوانند تعهدات بخش مالی و حادثه راننده مقصر حادثه بیمهنامه را مطابق تغییرات اعلامی بروز نمایند.
درصورتیکه در يك حادثه، مسئول آن به پرداخت بيش از يك ديه به هر يك از زيان ديدگان محكوم شود، بیمهگر مكلف به پرداخت كل خسارات بدني است و از این بابت بیمهگذار نیازی به اخذ تعهدات بیشتر نخواهد بود.
بیمهگران مکلفاند خسارت بدني شخص ثالث را به یوم الاداء پرداخت كنند ازاینرو بیمهگذاران با افزایش مبلغ دیه تغییر سال موظف به اخذ الحاقی نمیباشند.
اگر بیمه شخص ثالث انجام ندهیم چه عواقبی خواهد داشت؟
عدم اخذ بیمه شخص ثالث برای دارندگان وسایل نقلیه پیامدهایی منجمله موارد مشروحه ذیل در پی خواهد داشت ازاینرو اخذ بیمهنامه شخص ثالث مطمئن و معتبر ازاینگونه ریسکها جلوگیری میکند.
- پرداخت خسارتهای احتمالی مالی یا جانی وارده به زیان دیدگان که این مبالغ میتواند بسیار هنگفت و غیرقابلجبران باشد بهطور مثال غرامت فوت یک نفر در سال 1397 بالغبر 300 میلیون تومان است که تقبل آن از عهده بیشتر افراد جامعه خارج و جبرانناپذیر است.
- جلوگیری پلیس از تردد خودروهایی که بهطورکلی فاقد بیمهنامه معتبر شخص ثالث باشند و حمل آن به پارکینگ که میتواند ضمن اتلاف وقت و پرداخت هزینه جرثقیل، پارکینگ و جریمه مربوطه موجب صدماتی به خودرو نیز گردد.
- در صورت نداشتن بیمهنامه تعیین و نحوه جبران خسارات دچار پیچیدگی و اختلافاتی بین زیاندیده و مقصر حادثه گردیده که اغلب منجر به شکایت و افزایش هزینههای حادثه میگردد.
- زمانی که ناچار به خرید بیمهنامه میگردیم مثل توقف پلیس، تصادف یا فروش خودرو بهناچار حق بیمه مدتی که بیمه نداشتهایم، حداکثر تا یک سال را میبایست پرداخت نمایم و ضمن عدم پوشش بیمهای آن مدت حق بیمه مربوطه را نیز تحت عنوان جریمه پرداخت کردهایم.
چرا دارندگان وسیله نقلیه گرانقیمت حتماً و باید بیمه بدنه اخذ نمایند؟
اگر صاحب خودرو گرانقیمتی هستید علاوه بر مواردی که مقصر حادثه خودتان یا شخص ناشناس است و یا به دلیل فقدان یا عدم پوشش کافی بیمه شخص ثالث خودرو مقصر حادثه و یا خسارت ناشی از سرقت، آتشسوزی، بلایای طبیعی که جبران خسارت از محل بیمه شخص ثالث امکانپذیر نیست، خسارت مالي ناشي از حوادث رانندگي شما صرفاً تا ميزان خسارت متناظر وارده به گرانترین خودروي متعارف که منظور از خودروي متعارف خودرويي كه قيمت آن كمتر از پنجاهدرصد (۵۰%) سقف تعهدات بدني هرسال، یعنی برای سال 1397 مبلغ 154 میلیون تومان، است از طريق بیمهنامه شخص ثالث و يا مقصر حادثه قابل جبران خواهد بود و ازاینرو بخشی از خسارت وارده به عهده خودتان خواهد بود و جهت جبران اینگونه خسارتها که عمدتاً مبالغ هنگفتی است میبایست نسبت به اخذ پوشش بیمه بدنه اقدام نمایید.
برای مثال اگر دارای خودروی باقیمت 770 میلیون تومان هستید و خودرویی خسارتی به مبلغ ۵۰ میلیون تومان به خودرو شما وارد نماید، به دلیل اینکه سقف خسارت ۱۵۴ میلیون تومان یعنی یکپنجم قیمت خودرو شما است، مقصر حادثه در قبال این خسارت فقط یکپنجم زیان وارده یعنی فقط 10 میلیون تومان تعهد خواهد داشت و مابقی زیان وارده یعنی 40 میلیون تومان را میبایست خودتان جبران نماید.
نرخ بیمه شخص ثالث در سال 97
بیمه مرکزی ایران نرخ حق بیمه شخص وسایل نقلیه سال 1397 را به شرح زیر تنظیم کرده است.
بهحق بیمه پایه آن دسته از وسایل نقلیه به شرح ذیل تخفیف تعلق میگیرد:
جدول تخفیف حق بیمه ثالث
آیا امکان اعمال تخفیف بیمه ثالث بر نرخهای اعلامی بیمه مرکزی وجود دارد؟
شرکتهای بيمه میتوانند تا دو و نيم درصد کمتر از نرخهای مصوب شوراي عالي بيمه را ملاك عمل خود قرار دهند. اعمال تخفيف بيشتر از دو و نيم درصد توسط شرکتهای بيمه، منوط به كسب مجوز از بيمه مركزي است. بيمه مركزي در اعطاي اين مجوز بايد توانگري مالي شركت و شرايط عمومي بازار و حفظ رقابتپذیری شرکتهای بيمه را مدنظر قرار دهد. همچنين شرکتهای بيمه میتوانند در صورت ارائه خدمات ويژه به مشتريان، با تأييد بيمه مركزي تا دو و نيم درصد بيش از قیمتهای تعیینشده توسط بيمه مركزي، از بیمهگذار دريافت كنند.
عدم استفاده از بیمه شخص ثالث چه مزایایی برای ما خواهد داشت؟
- افزایش تخفیف عدم خسارت: به ازای هرسال عدم دریافت خسارت از بیمه شخص ثالث به هنگام تمدید بیمهنامه پنج درصد به تخفیف عدم خسارت بیمهنامه افزوده میشود که این تخفیف میتواند تا 70% افزایش یابد.
- در زمان فروش وسیله نقلیه، خودروهای با بیمهنامهای دارای تخفیف عدم خسارت بالا دارای مزیت ویژه و قیمت فروش بیشتری هستند.
- اعمال تخفیف عدم خسارت بیمه شخص ثالث بر روی بیمه بدنه به شرح ذیل:
جدول میزان تخفیف عدم خسارت ثالث بر بدنه
سابقه عدم خسارت بیمه ثالث | تخفیف بیمه بدنه |
یک و دو سال | 25% |
سه و چهار سال | 35% |
پنج سال و بیشتر | 45% |
- افزایش اعتبار و خوشنامی بیمهگذاران دارای سابقه عدم خسارت نزد شرکتهای بیمهگر که میتواند در صدور انواع بیمهنامه و پرداخت خسارات آنها تسهیلاتی در برداشته باشد.
- در صورت مهاجرت به خارج کشور اخذ گواهی سابقه عدم خسارت بیمهنامهها جهت برخورداری از تخفیفت بیمه و سایر امتیازات کم ریسک بودن در کشور محل اقامت.
- امکان انتقال تخفیف عدم خسارت به خودرو جدید یا خودرو بستگان درجهیک.
آیا پرداخت قسطی حق بیمه ثالث امکانپذیر است؟
شرکت بیمه دانا با رعایت شرایط زیر حق بیمه شخص ثالث بیمهنامههای یکساله را بهصورت اقساطی دریافت مینماید:
الف-شرکتها و مؤسسات میتوانند حق بیمه وسایل نقلیه خود و کارکنان خود یا خانواده درجهیک ایشان را با دریافت بیستوپنج درصد مبلغ بهصورت نقدی و مابقی در اقساطی که کل حق بیمه حداکثر تا شش ماه تسویه گردد در اقساط و کسر از حقوق پرداخت نمایند.
ب-اشخاص حقیقی نیز میتوانند با پرداخت ۵۰ درصد حق بیمه بهصورت نقدی و مابقی را در اقساطی که کل حق بیمه در شش ماه تسویه گردد پرداخت نمایند.
با توجه به اینکه در صورت خرید خودرو، خریدار مسئول پرداخت اقساط باقیمانده حق بیمه (اعم از سررسید شده یا سررسیده نشده) است پیشنهاد میگردد در زمان خرید خودرو جدید با هماهنگی با % صدور بیمهنامه از وضعیت بدهی بیمهنامه آن خودرو اطلاع یافته و نسبت به اخذ الحاقی تغییر نام بیمهگذار و شماره پلاک خودرو اقدام نماییم.
این نمایندگی بیمه دانا با توجه به افزایش چشمگیر حق بیمه شخص ثالث آمادگی ارائه تسهیلات خاص و تقسیط ویژه با دریافت پیشپرداخت کمتر و اقساط بیشتر بیمه شخص ثالث به افراد، شرکتها و سازمانها را دارد.
آیا امکان اخذ بیمهنامه ثالث کوتاهمدت وجود دارد؟
بیمه دانا برای برخی بیمهگذاران با شرایط خاص همچون تمایل به فروش خودرو و یا مدیریت هزینهها تسهیلاتی را برای صدور بیمهنامه کوتاهمدت فراهم نموده و اقدام به صدور بیمهنامههای شخص ثالث ششماهه و سهماهه مینماید البته جز در موارد اضطرار خرید بیمه شخص ثالث بهصورت سالانه مقرونبهصرفه تر است چراکه برای خرید بیمهنامه ششماهه 60% حق بیمه سالانه و برای بیمهنامه سهماهه 30% حق بیمه سالانه پرداخت میگردد.
از دیگر معایب بیمهنامههای کوتاهمدت میتوان به عدم افزایش تخفیف عدم خسارت در زمان تمدید آن بیمهنامهها اشاره نمود، البته بیمهگذارانی که چند فقره بیمهنامه کوتاهمدت متوالی بدون سابقه خسارت که مجموع آنیک سال میشود، خریداری نمایند میتوانند از تخفیف عدم خسارت مربوطه نیز بهرهمند گردند.
جدول حق بیمه پایه بیمهنامههای کوتاهمدت شخص ثالث:
چگونه بهترین شرکت بیمه را برای خرید بیمه شخص ثالث انتخاب کنیم؟
برای انتخاب بهترین بیمهنامه در هر رشتهای چند معیار وجود دارد:
- حداقل توانگري مالي شركت بيمه،
- سابقه مناسب پرداخت خسارت،
- داشتن نیروي انساني و ظرفیتهای لازم براي صدور بیمهنامه و پرداخت خسارت
شرکت بیمه دانا در سال 1395 با بیش از 70 شعبه و 1785 نمایندگی و 9.9 درصد بیمهنامههای صادره و 7.8 درصد حق بیمه بیمهنامههای صادره دومین شرکت ازلحاظ تعداد بیمهنامه صادره و سومین شرکت ازلحاظ حق بیمه صادره در صنعت بیمه کشور بوده و در سال 1396 دارای سطح دو توانگری شرکتهای بیمه را داشته که نشاندهنده وضعیت خوب آن است.
بیمه دانا در همین سال بالغبر یکمیلیون بیمهنامه شخص ثالث صادر نموده و صد هزار مورد خسارت بابت این بیمهنامه جمعاً بیش از چهار هزار میلیارد ریال به بیمهگزاران خود خسارت پرداختنموده است و سال 96 نیز بیش از 25% رشد در صدور این بیمهنامهها را تجربه نموده است که نشانگر توانمندی این شرکت در ارائه خدمات در این زمینه است.
اما مهمترین نکتهای که در زمان انتخاب شرکت بیمه باید در نظر گرفت سازوکار پرداخت خسارت است. این موضوع در مورد بیمههای شخص ثالث اهمیت بیشتری پیدا میکند. کمتجربگی یا بیانصافی ارزیابان بیمه میتواند بهراحتی منجر به ضایع شدن حقوق مشتریان شده و تجربهای ناخوشایند از بیمه در ذهن او بهجا بگذارد.
بیمه دانا با سی سال سابقه فعالیت، خبرهترین و منصفترین ارزیابان صنعت بیمه کشور را در اختیار دارد. با تکیه به این سرمایه حرفهای ارزشمند، صحبت از مشتری مداری معنا پیدا میکند.
آیا با انتقال خودرو بیمهنامه شخص ثالث هم منتقل میشود؟
از تاريخ انتقال مالكيت وسيله نقليه، كليه حقوق و تعهدات ناشي از قرارداد بيمه شخص ثالث به انتقال گيرنده منتقل میشود درواقع انتقال گيرنده تا پايان مدت قرارداد بيمه، بیمهگذار محسوب میشود.
آیا امکان انتقال تخفیف بیمه ثالث وجود دارد؟
بله تخفيفی كه بهواسطه عدم دریافت خسارت در بیمهنامه اعمالشده است را بیمهگذار میتوان بهوسیله نقليه ديگر از همان نوع، كه متعلق به او يا بستگان درجهیک ایشان است منتقل كند و پیشنهاد میگردد مالک خودرو در زمان فروش وسیله نقلیه تخفیفت عدم خسارت خود را بهوسیله نقلیه جدید خود یا بستگان درجهیک خویش منتقل نماید تا در آینده از مزایای ویژه این تخفیفت بهرهمند گردد.
آیا بیمهنامه شخص ثالث در خارج از کشور معتبر است؟
پوششهای بيمه شخص ثالث محدود به قلمرو جمهوري اسلامي ايران است و دارندگان وسيله نقليه ايراني كه از كشور خارج میشوند موظفاند هستند هنگام خروج با پرداخت حق بيمه مربوط، وسيله نقليه خود را در مقابل خساراتي كه براثر حوادث نقليه در خارج از كشور به اشخاص ثالث ايراني وارد شود حداقل به ميزان مندرج در قانون بیمه شخص ثالث بيمه كنند. در غير اين صورت از خروج وسيله مزبور توسط مراجع ذیربط جلوگيري میشود.
آیا خودروهایی که وارد ایران میشوند باید بیمهنامه شخص ثالث اخذ نمایند؟
دارندگان وسيله نقليه موتوري زميني كه از خارج وارد ايران میشوند درصورتیکه در خارج از كشور وسيله نقليه خود را در مقابل خساراتي كه براثر حوادث ناشي از آن بهموجب بیمهنامهای كه از طرف بيمه مركزي معتبر شناخته میشود بيمه نكرده باشند، مکلفاند هنگام ورود به مرز ايران وسيله نقليه خود را در قبال خسارتهای بدني و مالي كه در اثر حوادث نقليه مزبور يا محمولات آنها به اشخاص ثالث وارد میشود تا میزان مندرج در قانون بیمه شخص ثالث بیمه کنند.
چرا حتماً باید بیمهنامه شخص ثالث مطابق کاربری واقعی خودرو صادر گردد؟
در صورت بروز خسارت، چنانچه کاربری واقعی خودرو مغایر با کاربری قیدشده در بیمهنامه باشد، خسارت با اعمال قاعده نسبی پرداخت میشود، بهطور مثال خودرویی با کاربری مسافرکش برونشهری که میبایست با 20% افزایش حق بیمه صادر میگردید با کاربری شخصی صادرشده، خسارتی به مبلغ 100 میلیون تومان به شخص ثالث وارد نموده در این شرایط شرکت بیمه صرفاً 80% خسارت را پرداخت مینماید و مابقی آن به مبلغ 20 میلیون تومان را مقصر حادثه میبایست شخصاً پرداخت نماید.
جدول مصادیق افزایش حق بیمه
در چه مواردی برای دریافت خسارت بیمه شخص ثالث نیازی به اخذ کروکی پلیس نخواهیم داشت؟
شرکتهای بیمه خسارتهای مالی تا سقف حداقل پوشش مالی که برای سال 1397 مبلغ 77 میلیون ریال است را در صورت تحقق شرایط ذیل به بدون دریافت کروکی پلیس پرداخت مینمایند.
- مهمترین شرط پرداخت خسارت بدون کروکی این است که حادثه منجر به خسارت مالی باشد نه جانی.
- سقف خسارت بدون کروکی بیمه شخص ثالث معادل حداقل پوشش مالی بیمهنامه که برای سال 1397 مبلغ 77 میلیون ریال است.
- هر دو خودرو در لحظه تصادف دارای بیمهنامه معتبر و پیوسته شخص ثالث و همچنین گواهینامه مجاز رانندگی با وسیله موردنظر باشند.
- اختلافی بین طرفین حادثه وجود نداشته باشد و بر سر نکشیدن کروکی به توافق برسند.
- مراجعه طرفین حادثه با خودروهای تصادفی به یکی از مراکز پرداخت خسارت بیمه.
در صورت دریافت خسارت از بیمهنامه شخص ثالث چه عواقبی برای بیمهگذار خواهد داشت؟
در هنگام تمدید بیمهنامهای که از محل آن خسارت پرداخت گردیده بهتناسب نوع و تعداد خسارت، از تخفیف عدم خسارت آن به شرح جدول زیر کاسته میشود و درصورتیکه تخفیف عدم خسارت این اضافه نرخ را پوشش ندهد ما به تفاوت آن بهحق بیمه بیمهگذار اضافه میگردد.
بهعنوانمثال از بیمهنامهای که معادل 15% تخفیف دارد یکبار خسارت مالی پرداخت میگردد در زمان تمدید طبق جدول ذیل 20% از تخفیفت مربوطه کاسته میشود و ازآنجاییکه تخفیفت روی بیمهنامه کمتر از این میزان است ضمن صفر شدن تخفیف، بیمهنامه با 5% اضافه نرخ صادر میگردد.
جدول درصد کاهش تخفیف عدم خسارت حق بیمه شخص ثالث
تعداد خسارت
نوع خسارت |
یکبار | دو بار | سه بار و بیشتر |
مالی | 20% | 30% | 40% |
بدنی | 30% | 70% | 100% |
- در صورتی در یک حادثه هم خسارت مالی و هم خسارت بدنی پرداختشده باشد، صرفاً خسارت بدنی محاسبه میگردد.
چه زمانی بیمهگر خسارت پرداختی را از مقصر حادثه بازیافت مینماید:
در موارد زير بیمهگر مكلف است بدون هيچ شرط و اخذ تضمين، خسارت زیاندیده را پرداخت كند و پسازآن میتواند به قائممقامی زیاندیده از طريق مراجع قانوني براي بازيافت تمام يا بخشي از وجوه پرداختشده به شخصي كه موجب خسارت شده است مراجعه كند:
- اثبات عمد مسبب در ايجاد حادثه نزد مراجع قضائي.
- رانندگي در حالت مستي يا استعمال مواد مخدر يا روانگردان مؤثر در وقوع حادثه كه به تأييد نيروي انتظامي يا پزشكي قانوني يا دادگاه رسيده باشد.
- درصورتیکه راننده مسبب، فاقد گواهينامه رانندگي باشد يا گواهينامه او متناسب با نوع وسيله نقليه نباشد.
- درصورتیکه راننده مسبب، وسيله نقليه را سرقت كرده يا از مسروقه بودن آن، آگاه باشد.
- در حوادث رانندگي كه به استناد گزارش كارشناس تصادفات راهنمايي و رانندگي يا پلیسراه، علت اصلي وقوع تصادف يكي از تخلفات رانندگي حادثهساز باشد، بیمهگر در اولین حادثه 2.5%، دومین حادثه 5% و سوم و بیشتر 10% از خسارتهای بدنی و مالی پرداختشده از مسبب حادثه بازيافت میگردد.
جدول مصاديق و عناوين تخلفات رانندگي حادثهساز
ردیف | عنوان |
1 | هرگونه حرکات نمایشی مانند دور زدن درجا، حرکت روی یک چرخ و یا هرگونه حرکات آکروباتی در سطح راهها و خیابانها |
2 | دور زدن در محل ممنوع |
3 | عبور وسایل نقلیه از پیادهرو |
4 | نقص سیستم روشنایی وسایل نقلیه به هنگام شب |
5 | عبور از محل ممنوع (ورودممنوع) |
6 | سبقت غیرمجاز |
7 | تجاوز از سرعت مجاز |
8 | عبور از چراغقرمز راهنمایی |
9 | عدم رعایت حق تقدم عبور |
10 | حرکت بهطور مارپیچ درراهها |
11 | تجاوز یا انحراف به چپ معابر |
12 | عدم رعایت فاصله مناسب با وسیله نقلیه و یا عدم توجه به جلو |
13 | گردشبهچپ یا به راست در محل ممنوع |
14 | روشن نکردن چراغ هنگام شب و در مواقع لزوم |
15 | رانندگی با وسیله نقلیه دارای عیب و نقص فنی مؤثر چراغ، لاستیک، فرمان، ترمز، برفپاککن و زنجیر چرخ |
16 | عدم رعایت شرایط مندرج در گواهینامه از قبیل استفاده از سمعک، عینک یا تجهیزات خاص |
17 | مصرف مواد روانگردان و مشروبات الکلی |
بیمه شخص ثالث شامل چه مواردی نمیشود؟
- خسارت وارده بهوسیله نقليه مسبب حادثه و محمولات آن
- خسارت مستقيم و يا غيرمستقيم ناشي از تشعشعات اتمي و راديواكتيو
- جريمه يا جزاي نقدي
- اثبات قصد زیاندیده در ايراد صدمه به خود مانند خودكشي، اسقاط جنين و نظاير آن و نيز اثبات هر نوع خدعه و تباني نزد مراجع قضائي
چرا نباید بیشتر از ظرفیت مجاز وسیله نقلیه مسافر سوار نماییم؟
تعهد شرکت بیمه در قبال زیاندیدگان داخل وسیله نقلیه مسبب حادثه حداکثر برابر حاصلضرب ظرفیت مجاز وسیله نقلیه در سقف تعهدات بدنی بیمهنامه است و در صورتی جمع مبالغ خسارت زیاندیدگان خودروی که بیشتر از ظرفیت مجاز سرنشین داشته بیش از این مبلغ گردد بیمهگر تعهدی نسبت به مزاد مربوطه نخواهد داشت.
بهطور مثال وسیله نقلیهای مثل پراید که به غیر راننده 3 نفر سرنشین مجاز دارد و بیمهنامهای با تعهدات جانی 308 میلیون تومان اخذ نموده با 5 نفر سرنشین دچار حادثهای شده که مقصر آن راننده آن است و مجموع دیه سرنشینان این وسیله 1.540 میلیون تومان میگردد در این شرایط بیمهگر حداکثر 924 میلیون تومان (ظرفیت در تعهد 3×308) بهکل این افراد یعنی 60% (نسبت کل خسارت به تعهد 924÷ 1.540) خسارت هر یک از آنها را پرداخت خواهد نمود.
لازم به ذکر است بیمهگر در رابطه با افرادی که در قسمت بار بارکشها سوار شده باشند تعهدی نداشته.
ميزان ظرفيت مجاز وسايل نقليه با توجه به نوع و كاربري آنها بهموجب آییننامهای خواهد بود كه توسط وزارت كشور با همكاري وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و راه و شهرسازي و بيمه مركزي تهيه میشود و به تصويب هیئتوزیران میرسد.
درهرصورت وجود جنين و اطفال زير دو سال در داخل وسيله نقليه به این افراد به ظرفيت مجاز خودرو اضافه میشود.
خسارت بانوان و اقلیتهای دینی چگونه پرداخت میگردد؟
تمایزی وجود نخواهد داشت و بیمهگر مكلف است در ايفاء تعهدات خسارت وارده به زيان ديدگان را بدون لحاظ جنسيت و دين تا سقف تعهدات بیمهنامه پرداخت كند.
بیمه شخص ثالث دانا اقساطی
منابع:
- قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 02/02/1395.
- سالنامه آماری صنعت بیمه.